1747, vivat Oranje


In 1711 wordt Willem IV geboren. Er is dan in Nederland een stadhouderloze periode, behalve in Friesland. Tijdens de stadhouderloze periode was de corruptie onder ambtenaren groot en de Nederlandse bevolking was zacht gezegd erg toe aan een nieuwe stadhouder. In 1747 is het zover. Willem IV wordt stadhouder van alle Nederlandse gewesten. Er staat weer een Oranje aan het roer.


Rondbodem model kleipijp met elf lobben op de onderste kwart van de pijpenkop. Om de lobben loopt een contourlijn. De lobben lopen tot net over de steelaanzet, waar ze worden afgesloten door een verticale band. Achter deze band begint een steeldecoratie, die bestaat uit diagonale banden met alternerend rijen van stippen (parels). Vlak boven de lobben loopt een lichte verhoging, de ondergrond voor de voorstellingen. Op deze ondergrond staat links  een ruiter op een steigerend paard. Ze zijn naar rechts gericht. De ruiter stelt stadhouder Willem IV voor, met op zijn jas een ster, een ridderorde, hier symbool voor de orde van de kousenband. Naar de roker toe staat een Oranjeboom met Oranjeappels. Over de stam loopt een kamstreek om de persnaad van de pijpenvorm weg te werken. Onder de boom is ook het makersmerk gestempeld, de 73 gekroond, op dat moment in gebruik door Arij van Houten (Lit. 2). Rechts staat ook een ruiter op een paard, naar links gericht (de ruiters lopen dus dezelfde kant op). De ruiter is een vrouw in Amazonezit. Zij is Anna van Hannover, dochter van de Engelse koning en sinds 1734 getrouwd met Willem IV. Ze draagt een zweep of een vaantje. Boven de ruiters en de Oranjeboom loopt een tekstlint, met daarop: VIVAT ORANIE. Tot slot staat van de roker af nog het wapen van Gouda, gekroond en gedragen door leeuwen, op een ondergrond met lambrequin.


De voorstelling van deze rondbodem model pijpenkop is hier gelijk, maar in de uitwerking zitten kleine verschillen. Zo is hier wel een twaalfde lob aanwezig, waar een merk op is gestempeld. Het merk is de slang, dan in gebruik door Lucas Evertse de Jong (Lit. 2). De slang is op dit merk mooier gegraveerd dan anders, de slangenhuid wordt aangegeven door een patroon van kleine schubjes.

Hoewel de voorstelling scherper is dan bij de bovenstaande pijp, heeft Willem IV hier geen ster, die is hier dus niet gegraveerd. De Oranjeboom is iets gestileerder en de boomstam is in tact gebleven. Anna van Hannover is door breuk niet geheel aanwezig en het is niet duidelijk of ze nog iets in haar hand heeft. Het tekstlint is ook niet meer helemaal leesbaar, maar vanwege VIVAT ORA.. zeer waarschijnlijk identiek aan tekst van bovenstaande pijp. Op de zijden van deze pijpenkop is verder nog het wapenschild van Gouda met S aangebracht, op de plekken waar nog ruimte was, namelijk tussen de paardenbenen.