Zijmerk eierkorf (mand) tussen stippen


Het merk eierkorf is in Gouda gezet en kan gebruikt zijn tussen 1722 en 1815. Ook is het merk gezet in andere plaatsen, meestal in combinatie met initialen. Dit gebeurde vooral in Gorinchem en Schoonhoven.


Trechtervormige - tot ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1730-1780. De eerste drie pijpenkoppen zijn Gouds. Het zijmerk toont een specifieke gevlochten mandsoort om eieren in te vervoeren en bewaren, de eierkorf. Om het zijmerk zijn in tegenstelling tot het Goudse hielmerk stippen gezet, zoals van stippenrozen. Meestal staat er ook een stippenroos op de andere zijde van de pijpenkop. Op de trechtervormige pijpenkop staan nog zeven stippen, later worden dat er negen.


Trechtervormige pijpenkoppen van onbekende herkomst, uit de periode 1730-1740. Op de linkerzijde van de kop staat het zijmerk met zeven stippen er om, op de andere zijde staat een negenstippige roos, waarbij de middenstip over de letter K is gezet. Dit duidt op een vormwissel, qua gebruik, of een overname.


Ovaalvormige pijpenkoppen uit Gorinchem, uit de periode 1750-1800. De merken zijn voorzien van initialen en daar op gerangschikt.

Zijmerk met GS en tien stippen

Zijmerk met IV en acht stippen.

Zijmerk met IVA en zes stippen.

Zijmerk gekroond met WGB en zes stippen. De letters zijn weggestempeld, want de pijpen zijn overgenomen door GS, zichtbaar door twee extra letters net onder de kroon.

Zijmerk met IDH en negen stippen.

Zijmerk met LNH en acht stippen.

Zijmerk met IOH onder de stippenroos op de andere zijde van de pijpenkop. Om het merk staan negen stippen.

Zijmerk met IOH met kroon en acht stippen.


Ovaalvormige pijpenkoppen uit Schoonhoven, uit de periode 1760-1790.

Zijmerk met de initialen LS. Om het merk staan zeven stippen, op de tweede variant staan zes stippen.

Zijmerk met MVG met zeven stippen en met zes stippen.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1775-1815, de plaats van fabricage is onbekend.

Op de pijp staan geen initialen. Om de eiermand staan dertien stippen. Op de andere kant staat een grote tudorroos, opgebouwd uit negen stippen.