RAOB en buffelhoorns


Misschien wel één van de meest eenvoudige diermotieven is te vinden op de RAOB pijp. Deze pijp heeft weinig met dieren te maken, maar er staat een stel buffelhoorns op. De herkomst van de voorstelling, met de letters RAOB, is Engels. Een 19e eeuwse vereniging bediende zich van de vreemdsoortige naam 'Royal and Antediluvian Order of Buffalo's'. De pijpen werden speciaal voor de vereniging gemaakt, maar vonden na enige jaren ook hun weg naar de Nederlandse markt. Ondanks de eenvoud van de pijpen zijn er nogal wat (kleine) modelverschillen. Op de originele Britse RAOB pijpen staat eerder een buffelkop, op de Nederlandse pijpenkoppen staan meestal buffelhoorns.


RAOB met buffelhoorns

Kromkop model pijpenkop met spoor uit de periode 1875-1900. Van de roker af staan de letters RAOB. Onder de letters staan twee grote buffelhoorns, die zich uitstrekken naar de zijkanten van de pijp. De hoorns worden verbonden door een behaard tussendeel, het buffelvoorhoofd. De hoorns van deze pijp lopen omhoog met een kleine krul.

Kromkop model pijpenkop met spoor uit de periode 1875-1900. Van de roker af staan de letters RAOB. Onder de letters staan twee grote buffelhoorns, die zich uitstrekken naar de zijkanten van de pijp. De hoorns worden verbonden door een behaard tussendeel, het buffelvoorhoofd. De hoorns van deze pijp zijn rond gekruld.


Kromkop model pijpenkop met spoor uit de periode 1875-1900. Van de roker af staan de letters RAOB. Onder de letters staan twee grote buffelhoorns, die zich uitstrekken naar de zijkanten van de pijp. De hoorns worden verbonden door een behaard tussendeel, het buffelvoorhoofd. Lijkt op bovenstaande pijpenkop, maar de letters en het buffelhaar zijn anders gegraveerd.