Uit de 18e eeuw zijn pijpenkoppen bekend met kleine krabbels er op, tekeningen. Ze zijn soms een beetje te vergelijken met droedels op een biervilt. Maar als in de late 18e eeuw clubs, verenigingen en societies ontstaan, waar de middenklasse of bovenklasse onder het genot van een drankje en een goede pijp praten over allerhande onderwerpen, dan ontstaat de trend op persoonlijke pijpen in het verenigingsgebouw te bewaren en derhalve van een naam te voorzien. Dat voorkomt verwarring. Het is dus vooral uit de 19e eeuw dat er met enige regelmaat pijpenkoppen opduiken met de naam van de eigenaar er op geschreven.
Variant op een kromkop model pijpenkop, een lakpunt, uit de eerste kwart van de 20e eeuw.
Op de kop staan de initialen 'D.W. v. K.'
Ovaalvormige pijpenkop uit de tweede helft van de 19e eeuw. Op de rechterzijkant staat de naam van de eigenaar, maar het is erg moeilijk te lezen wat er precies staat geschreven. De vondst komt uit een Goudse zijl.
Pijpenkop uit de periode 1875-1925. Deze pijpenkop is gevonden bij de werkplaats van Van der Want aan de Kuiperstraat in Gouda. Het hielmerk ontbreekt en op de zijkant staat een aanwijzing. Helaas is die aanwijzing nog maar heel slecht leesbaar. De enige duidelijke regel is de eerste, er staat: 'Dit model ...'. Ook uit de fabriek van Goedewaagen aan het Jaagpad zijn vondsten bekend van pijpenkoppen waarop een aanwijzing staat geschreven die te maken heeft met verschillende processen in de fabriek..