Niet erg algemeen zijn beschilderde pijpen. uit vondsten blijkt dat er hier en daar mee is gewerkt, maar niet veel, het waren aardigheden. Zo nu en dan duiken er bodemvondsten op uit de 17e en 18e eeuw met sporen van verf.
Late, ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1900-1940. De pijp is het eindresultaat geweest van een vak dat in deze periode bijna is verdwenen. Een nog gekaste pijp, gevormd in een mal in plaats van te zijn gegoten. Het oppervlak van deze pijp is niet meer geglaasd en langs de bovenkant loopt ook geen radering meer. De hiel is niet met een merk gestempeld.
Opvallend is de beschildering op deze pijp. Die is niet centraal geplaatst, maar op de rechter zijkant. De voorstelling is naar alle waarschijnlijkheid het stadhuis van Gouda, op de markt. Die werd in deze tijd ook op gietpijpen geschilderd. Deze schilder is alleen niet zo vast van hand geweest, het is een amateuristisch gebouw geworden. Over de pijp en de schildering heen lijkt een laag bruin glazuur of bruine verf te hebben gezeten.
In de late 19e eeuw worden veel korte pijpmodellen bruin gelakt, om de het uiterlijk mee te geven van de in opkomst zijnde houten pijpen.