Ook in Duitsland werden vanaf de 17e eeuw kleipijpen gemaakt en hoewel de meeste pijpen binnen de Duitse grenzen bleven, was er toch wel sprake van een beperkte export over de Nederlandse grens. Daarnaast zijn er allerlei pijpen in Nederland gevonden die hier door reizigers moeten zijn achtergelaten.
Vroeg 19e eeuwse Duitse rondbodem pijp. De kop is onbewerkt en het stempel is naar de roker toe gezet, op de overgang met de steel. Op de steel is het zwaartepunt versierd met een aantal gestreepte banden met aan beide zijkanten een naamvlak. Dit is de standaard voor veel in Nederland gevonden Duitse pijpen. Op deze pijp staat links: PETER en rechts DORN.I. Het merk op de kop is een Franse lelie, bijna kroonvormig.
Het aardige is dat juist van deze pijpenmaker en dit model kopieën zijn gemaakt door de Goudse pijpenmakers en dat die gekopieerde 19e eeuwse pijpen PETER DORNI pijpen heten (en dit op de steel hebben staan). Het kopiëren van dit model begon al voor in de 19e eeuw en behalve pijpen met Peter Dorni er op komen er ook modellen uit Gouda met de naam van de Goudse pijpenmaker op de zijkanten.
Aantal Duitse pijpenkoppen uit de periode 1740-1770. De pijpen hebben altijd een specifieke, eigen vorm, waardoor ze als Duits herkenbaar zijn. Bovenstaande pijpen komen van een opgekochte, Nederlandse collectie en zijn als importmodellen gerookt. De merken worden op de pagina 'Duitse merken' apart vermeld.
Rondbodem Duitse pijpenkop die op de steelovergang is gebroken. Het merk naar de roker toe staat nog wel op de kop, het is een Franse lelie.
Twee rondbodem Duitse pijpenkoppen met het merk naar de roker toe, steeds laag op de kop geplaatst. De merken zijn een kroon, en weer een Franse lelie.
Steelgedeelte achter de kop van een Duitse rondbodem pijp. Het merk op de kop is ook nog aanwezig, maar onleesbaar. Ook zijn er nog letters zichtbaar op de steel: T(?).. en ..AB.
Kopfragment en steelgedeelte van een Duitse rondbodem pijp. Op de kop staat het stempel W gekroond op een horizontaal gearceerde achtergrond.
Kopfragment en steelgedeelte van een rondbodem Goudse pijp. Op de Goudse pijpen is het steelreliëf altijd hard en duidelijk gegraveerd. Het merk is hier wel Duits op de kop gezet, dus laag op de kop. Het gaat om het merk speelman.
Twee grote steelgedeelten met beide nog een kop-aanzet. Ze zijn afkomstig van dezelfde pijpenmaker. Het stempel op de pijpenkop is niet heel duidelijk. Er kan 15 staan of IS en er staat een gekke kroon boven met twee cirkels er in.
Op het steelreliëf staat links: IOH PETER en rechts KONTLACH.
Steelfragment met kop-aanzet. Op het steelreliëf staat links: WILEM en rechts DORNI.
Steelfragment met reliëf. Links staat IOHAN.T. en rechts STAUBER.
Rondbodem pijp uit de periode 1875-1900 of later. Typisch product van de late Duitse pijpenindustrie. De pijp heeft een fantasie versieringsmotief die wat doet denken aan de pijpen in de vorm van mandjes. Hier bestaat het oppervlak helemaal uit kleine bloemvormen, die in nette lijnen onder elkaar zijn gegraveerd. Een centimeter achter de kop-steel overgang is een verticale lijn gezet, op de steel loopt een horizontaal streepmotief met de steel mee, tot aan de breuk. Op de persnaden aan de voor- en achterzijde van de kop zit een lage, lange lob. De uitstraling van het product is slordig, kwantitatief gemaakt. De bovenzijde van de kop is niet gebotterd.
Bellenblaaspijpje uit Duitsland, 1900-1950? Laat model pijp, klein in uitvoering en vlot geperst. Op de zijkanten staan bellenblazende figuren afgebeeld.
Een pijpenkop van dezelfde categorie, ditmaal met een mannengezicht. De trekken zijn eenvoudig en karikaturaal, het haar bestaat uit een 'kap' van gestileerde lijnen.
Ook deze pijpenkop, uitgevoerd in zwart en met een soort houtnerf verticaal over de kop, behoort tot de categorie bellenblaas/ speelgoed/ schiettent pijpen.